Norska Sykepleien fasar ut papperet

2019 kommer norska facktidningen Sykepleien (Sjuksköterskan på svenska) fasa ut papperet – om allt går som planerat.

Jag tillbringade början av veckan i Oslo på möte med nordiska kolleger och representanter för Fagpressen, som är branschorganisation för fackpressen i Norge.

Där lyftes tidskriften Sykepleien fram. Det Sykepleien ska göra är att fram till 2019 satsa parallellt på digitala kanaler, såsom en egen app och webb, och på den traditionella papperstidningen. Om läsningen av digitala kanaler år 2019 är lika stort eller större än pappersläsningen så fasas papperet ut. Dock öppnar man för att göra vissa specialutgåvor med nischat innehåll på papper även i fortsättningen. 

Jag blev nyfiken och mejlade till tidskriftens digitala utvecklingsredaktör Ole Morten Vindorum. Han förklarar att projektet framför allt är ett kompetensutvecklingsprojekt. Det handlar om att få ett digitalt arbetssätt på redaktionen och än så länge är de inte helt framme när det gäller hur journalisterna arbetar utan en del gamla ”pappersrutiner” biter sig kvar i produktionsflödet.

I dag har Sykepleien en lästid på 53 minuter per utgåva på papper, vilket ju i jämförelse med många andra är en fin siffra. Inte ens Ole Morten Vindorum tror att den digitala läsningen kommer upp i samma lästid, men han ser tiden på sajten/appen som ett viktigt mått att mäta framgång på vid sidan om antalet besök.

Sykepleiens app finns här i AppStore och är en fin tidning för läsplatta med bildspel, extra info som fälls ut och läsvänlig text.

Än så länge ligger den digitala läsningen bara på 700 per utgåva i appen. Men redaktionen fortsätter att utveckla såväl appen som sajten (som är responsiv och lättnavigerad). I den här presentationen som gjorts för Norsk Redaktörforening beskriver Ole Morten Vindorum Sykepleiens digitaliseringsresa.

Till sist frågar jag vad som är nästa steg.

– Vi jobber kontinuerlig med å forbedre både appen og nettsidene våre. Nylig lanserte vi et nyhetsbrev, og vi jobber med å lage en løsning for å invitere bidragsytere til å skrive på sidene våre (en slags blogg løsning hvor enkeltpersoner eller grupper kan få egne sider på sykepleien.no hvor de publiserer sine saker). På blokka over ytterligere tiltak står et redesign av nettsidene for å få visningen på mobil til å bli enda bedre, svarar Ole Morten Vindorum.

Projektet är inspirerande eftersom det så tydligt sätter en digital agenda hos en organisationstidning på ett sätt som inte har en motsvarighet som jag känner till i Sverige. I Norge har ju också Journalistförbundets tidning Journalisten fimpat papperet. Elin Floberghagen på Fagpressen konstaterar att i princip alla nya medlemmar de senaste åren varit enbart digitala.

Den svåra avvägningen är givetvis att ta ställning till när ens läsare är mogna att släppa papperet (om alls). Att ligga före läsarna kan straffa sig lika hårt som att ligga efter. Därför tycket jag att Sykepleiens strategi att utveckla flera kanaler samtidigt som man följer upp med tydliga mätbara mål är intressant. Att sätta ett årtal för papperets avveckling kan vara pedagogiskt rätt förutsatt att man förmår att tänka om ifall de digitala kanalerna inte når önskade mål.

EditEn kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s