Måns Zelmerlöw vann över barnen på Insta

Vi var några av de miljontals svenskar som jublade i soffan i går när rösterna hade räknats i Eurovision. Men inte bara för att Sverige vann – inte minst barnen fullkomligt älskar Måns Zelmerlöw och hade nog inte jublat lika högt om någon annan hade representerat Sverige (trots att det ju fanns bidrag i svenska finalen som tydligare siktade in sig på att bli barnidoler).

Måns Zelmerlöw är skicklig i sociala medier. Redan inför första deltävlingen i svenska mello fick han många barn att följa @manszelmerlow på instagram. Han har 243 000 följare där, jämfört med 114 000 på Facebook och 72 000 på Twitter. Under hashtaggen #mzheroes har han haft olika utlottningar (bl a signerad gitarr) och andra tävlingar. Men störst engagemang bland barnen väckte den här uppmaningen:

skoltavling

Där uppmanar Måns sina unga fans att göra en 15 sekunder lång film och lägga upp den på Instagram. Vinnande klass skulle få ett irl-besök av självaste Måns. Men det som verkligen fick barnen att lägga upp bidrag var uppmaningen att prata om mobbing i klassen och även att filmen skulle handla om hur klassen är hjältar och stoppar mobbing när den uppstår. Detta är inte bara smart pr, detta är en fråga som Måns Zelmerlöw själv känner stark för efter egna erfarenheter. Det var här han vann över de unga i min närhet.

Min äldste sons skola skapade en egen användare @5akulturama och la upp den här filmen: https://instagram.com/p/0Dg2VLBKGJ/ Efter nervös väntan tillkännagavs att just den filmen vann, tillsammans med Sandeplanskolan klass 4C. Hela tiden höll han kontakt med sina unga fans och tackade för deras fina bidrag, som var hundratals. Han höll också vad han lovade och besökte skolorna (Kulturama bara några dagar före finalen i Melodifestivalen). Han pratade om mobbing, sina egna erfarenheter och lyssnade – enligt uppgift – också intresserat på vad barnen hade att säga. Sedan sjöng de Heroes tillsammans i klassrummet innan han försvann ut genom fönstret till en väntande bil, för att undvika folkhopen i korridoren.

kulturama1

Detta är bara ett litet exempel på det som jag tror har gjort Måns Zelmerlöw så omåttligt populär. Han arbetar hårt och har ägnat veckor åt att åka runt i Europa och skapa intresse för sin låt. Den som har följt @manszelmerlow och @melodifestivalen på Instagram har de senaste dagarna i princip haft en ny Månsbild i timmen i sitt flöde. Det viktiga som Måns Zelmerlöw har förstått är att det inte räcker med en bra låt och en fantastisk scenshow, man måste också vinna fansen. De vinns bäst på sociala medier. Och när man kommer till Melodifestivalen och Eurovision så är barnen nyckelspelare. De är de som bestämmer vad familjen röstar på (ofta) och det är ofta genom dem som engagemanget för hela tävlingen hålls vid liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s