När robotar fixar texten

Det har varit en vecka full av robotjournalistik. Medierna i P1 tog upp det faktum att Mittmedia kommer att börja med robotjournalistik inom kort och berättade också om robotsajten Robosport som bloggen Robotnyheter beskriver här. Jag lyssnade på Medierna på väg till jobbet i tisdags morse. Kvällen innan hade jag varit på Friends Arena och sett derbyt mellan AIK och Hammarby. Jag var nyfiken på Robosport och kollade vad robotarna hade fått ihop om matchen. Jag hittade det här:

robosport

 

När jag kollar i dag är referatet något utbyggt men fortfarande rätt korthugget:

robosport2

Kanske inte tillräckligt för att tillfredsställa en fotbollsälskande läsekrets.

Och sedan på onsdagen kom debatten om TV4:s automatiska översättningar, som när debatten hade rasat en stund visade sig kanske inte vara automatiska ändå utan bara dåliga. Tittarnas upprördhet över det som kanske var maskinöversättningar i textningen visste inga gränser.

Jag tror, precis som Nick Näslund som bloggar på Mediemänniskan att robotar absolut kan bli ett bra verktyg för journalistik, inte minst när det gäller sammanställningar och enkla referat. Om robotarna gör det tråkiga kan vi irl-journalister få göra det roliga.

Det är väl som med allt nytt att man får prova sig fram till när robot-texterna duger eller när de helt enkelt är för dåliga.

Jag tror att de flesta tidningschefer, inklusive mig själv, just nu funderar på hur man kan få tillräckligt bra texter till en kostnad som man klarar givet att annonspengarna krymper och it-investeringar krävs. För magasin tror jag att det handlar om att ha en eller två supertexter i varje nummer av tidningen, texter som är mycket genomarbetade, med ett kreativt bildtänk och layout, texter som läsarna kommer att prata om och som kan få spridning, som upprör och/eller berör. I resten av tidningen behöver vi ha tillräckligt bra texter och bilder, sådant som läsarna får ett fint utbyte av men som inte har kostat redaktionen alltför mycket mantid eller frilansbudget.

I ekvationen där vi måste spara på papperstidningarna för att ha råd med våra digitala investeringar kan robotarna bli en god hjälp när det gäller att sammanställa enklare material. Men exakt vad läsarna accepterar i form av robotskrivna texter återstår att se.

I första hand tror jag mer på den typ av tjänster som nyhetsbyrån Siren tillhandahåller och som DN berättade om härom veckan Det handlar om ett automatiserat insamlande av fakta från myndigheter och domstolar som Siren tillhandahåller sina kunder sedan flera år tillbaka. De texterna är inte avsedda för tryck utan som underlag till journalister. Det finns en enorm potential i att automatisera research.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s