Tre trender att hålla ögonen på

Jag började blogga om digitalisering och affärsutveckling inom medier för drygt fem år sedan. I mitt första inläggspådde jag en god framtid för nischade tidskrifter med engagerade läsare. Jag skrev: ”För att tidskrifterna ska kunna ta en stark position i det nya upplevelsesamhället krävs mod: Mod att vara smal eller välja målgrupp, mod att våga satsa på bra material även i ekonomiskt tuffa tider och mod att visa fram och vara tydlig med det material som man är mest stolt över.”

Mina första inlägg skrev jag på min privata blogg men ganska snart flyttade jag till Resumé och därefter till Dagens Media.

Mycket har hänt i branschen sedan januari 2015, och jag har bytt jobb och position två gånger sedan dess – från Finansliv, via Chef till Vi. De flesta av mina texter de här fem åren har berört lyckade exempel på affärsutveckling inom den del av media som kommer från print. Det har varit roligt att lyfta fram smarta lösningar och nytt tänk. Allt fler tidningsvarumärken har hittat sin digitala plats under dessa år, vilket har varit roligt att se. Ibland har jag misströstat, som när jag i början av året släppte ut min branschångest i en text och fick ett stort gensvar. Många kände igen sig i oron och farhågorna.

Inför hösten 2020 har jag, som inför alla terminstarter, rannsakat mig själv och funderat över hur jag bäst använder min tid. Eftersom jag nyss har fått ett nytt intressant ordförandeuppdrag (i Vi-skogen) vid sidan om mina fyra övriga styrelseuppdrag – och eftersom Vi Media, där jag är publisher, går in ett spännande skede i utvecklingen, behöver jag pausa mitt bloggande. Om andan faller på kommer jag att skriva på min egen blogg men mina regelbundna texter på Dagens Media upphör.

Men innan jag kastar in handduken vill jag lyfta tre trender:

  1. Ljud. Jag blir alltmer övertygad om att inlästa artiklar och annat ljudinnehåll är en viktig nyckel till överlevnad för magasinet och delvis för dagstidningarna. Ljud ligger närmare text än video och är därför ett berättande som känns naturligt både för redaktionerna och för publiken.
  2. Konsolidering. Det kan inte nog betonas – utan kapital finns inte en chans, och att bära teknikutveckling utan en stark ägare eller koncern är mycket svårt. Förutom mod som jag skrev om i min första bloggpost, behövs uthålliga ägare för att våra tidnings- och tidskriftsvarumärken ska ha en chans att fortsätta utvecklas. Koncernerna blir allt större.
  3. Marknad smälter samman med redaktion. Själv är jag både chefredaktör och marknadschef. Det känns naturligt när innehållet i hög grad säljer produkten att den som är ansvarig för redaktionen också har det yttersta ansvaret för marknad. Tonalitet och budskap måste hänga ihop i allt som kommer från tidningen, oavsett om det är annonsering, ux-copy eller artiklar.

Hör gärna av dig på unn.edberg@vi.se om du vill prata digitalisering, medier och affärsutveckling. Det är även fortsättningsvis mina favoritämnen!

Hejdå!

Denna text har tidigare publicerats på Dagens Media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s