Nu blir det ännu mer ljud – Clubhouse, Spotify och Apple

Jag har i några år pekat på ljud som en av de främsta trenderna inom medieutveckling. Vi på Vi Media har gått all in och väljer att ha hela vårt digitala erbjudande inläst. Alla artiklar läses in av oss på redaktionen, ofta av skribenten själv.

Vi har länge noterat att poddlyssnandet ökat liksom konsumtionen av ljudböcker. Men den senaste tiden har ytterligare steg tagits som bekräftar ljudtrenden:

  1. Clubhouse. En sociala medier-plattform helt byggd på ljud, där samtalet står i centrum. Mina första intryck av tjänsten är positiva och jag ser goda möjligheter för redaktioner att fånga idéer till journalistik och moderera rum inom sitt bevakningsområde. Möjligheten att vidga sitt nätverk och ta del av oväntade samtal från runt om i världen är lockande.
  2. Spotify utökar med mer prat. Från att ha varit en ren musiktjänst har nu Spotify successivt satsat allt mer på det talade ordet. Poddarna har blivit allt fler på plattformen och nu dyker även ljudböcker upp. Först ut är ett fåtal klassiker, som  Mary Shelleys ”Frankenstein”, Charlotte Brontës ”Jane Eyre”, ”Övertalning” av Jane Austen samt ”Lysande utsikter” av Charles Dickens.
  3. Betalpoddar. Apple tittar på att göra det möjligt att ha betalpoddar i sin Podcaster enligt Olle Lidbom och Emanuel Karlsten i kommande avsnitt av Mediepodden, vars liveinspelning jag hörde på Clubhouse. Acast har tidigare aviserat en liknande satsning med Acast Acsess. När innehållsskaparna kan börja ta betalt för sina poddar i de stora poddtjänsterna kommer marknaden att förändras markant. Enskilda publicister har redan gjort satsningar som handlar om att lägga in sina poddar i prenumerationen och då ha dem bakom inlogg i sina egna appar, exempelvis Economist, Financial Times och Slate. Patreon fungerar också för somliga. Men möjligheten för lyssnare att konsumera betalpodd i sin vanliga podcasttjänst kommer givetvis att underlätta. Och med lyssnarintäkter behöver poddare inte leta sponsorpengar utan kan ägna tiden åt innehållet.

Ljudtrenden och inte minst Clubhouse var ett av ämnena för Tidskriftspodden som jag gästade denna utgåva. Lyssna gärna här om du vill.





Lämna en kommentar