Vill någon ha ett digitalt paket?

När fasas papperet ut? Om alls? Det är en fråga som upptagit en del tankemöda hos mediebranschen senaste åren. Jag tycker att en intressantare fråga är – finns det en form av journalistik som bara fungerar på papper? Kommer något slags innehåll att försvinna?

Jag har länge sagt att kanalen inte spelar så stor roll, vi möter läsarna där de finns med våra berättelser. Men om det nu är så att till exempel rörlig bild är ett bättre sätt att berätta historier digitalt och om det är så att den digitala berättelsen är ett flöde som ständigt pågår i stället för ett redaktörat paket då är det ju faktiskt så att en viss typ av innehåll som kännetecknas av text och bild i ett färdigt paket skulle kunna fasas ut på sikt. Det är en större förändring av tanke- och arbetssätt än att digitalisera den typ av innehåll som vi är vana att producera på papper.

Om vi drar flödestanken hela vägen ut så kan det också vara så att varumärken/avsändare får mindre betydelse medan det är innehållet i den enskilda artikeln/klippet som är intressant.

Nystartade Kit utgår ifrån att läsare inte söker sig till ett varumärke för sitt innehållsbehov utan att det är de enskilda artiklarna som lockar. Därför har man ingen egentlig startsida utan trafiken dras in via sociala medier. 

OM det skulle vara så att en digital publik inte är intresserad av paket utan ett flöde. Och OM det dessutom är så att avsändaren av en artikel är mycket mindre intressant än artikelns innehåll, då ställer det krav på nya betallösningar. Många av dagens försök att ta betalt för journalistik digitalt utgår ju ifrån att publiken vill prenumerera på innehåll från en viss leverantör. 

Business Insider skrev nyligen om Bonniers och Klarnas projekt för mikrobetalningar av journalistik. Om man kan ta betalt för enskilda artiklar/klipp med en enda klick så minskar motståndet mot att betala för journalistik. Parat med all-you-can-eat-lösningar och nativelösningar för annonsörer så kan en ny intäktsmodell vara på väg att växa fram.

Somliga skulle invända att om paketet försvinner samtidigt som varumärken blir mindre viktiga då kommer viss viktig men inte så klickvänlig journalistik att försvinna. Det behöver inte bli så. Jag tänker att en typ av medlemskap som erbjuds av exempelvis holländska De Correspondent och svenska Blank spot project, som jag tidigare skrivit om här, löser det. Det kommer att finnas människor som av värderingsskäl gärna stöttar oberoende kvalificerad journalistik med en årlig peng, ungefär som vi i dag stöttar Läkare utan gränser eller Rädda Barnen. 

I det här scenariot är jag övertygad om att paketet även i framtiden kommer att vara efterfrågat på papper, inom vissa segment och bland vissa läsare.

En kommentar

  1. Intressant! Känns som att många medier, som inte är den primära nyhetskällan, satsar mer på paketprincipen. De låter varje artikel eller inslag stå för sig själv och försöker sedan få det att spridas till rätt målgrupp.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s