Kit och kaos

Jag har precis premiärläst på Robert Brännströms och Peder Bonniers nya satsning Kit och blivit glad över det ambitiösa journalistiska anslaget. Denna premiärdag ryms allt från Libanon till koldioxidhotet. Den har superfin design i mobilen men tycks ha vissa barnsjukdomar i surfplattan. Det är tydligt att Kit är byggd för interaktion med läsarna med kopplingar till sociala medier och en dela-knapp som hela tiden följer med. Robert Brännström berättar i Medievärlden att målgruppen är 20-45-åringar och att annonser kommer att finansiera sajten ”när det finns en målgrupp att sälja”. I dag jobbar cirka 15 personer på Kit men man söker fler.

Det är härligt att läsa Kit efter det frukostmöte som jag var på i morse, arrangerat av byrån Tinkable. Där pratade Cecilia Hjertzell, strategy director om varför vi måste omfamna kaoset som digitaliseringen har försatt de flesta företag i. Det gäller att få fäste i kaoset.

– Det är i kaoset det händer vi ska inte sträva efter balans. De som lyckas bäst i kaos har en tydlig vision som alla kan agera på och att man kan vara snabb.

Hennes kollega Greg Henriques, creative director, förklarade varför vi måste sluta prata om produkter som ska paketeras och tryckas ut i olika kanaler och i stället fokusera på vilka touchpoints som våra kunder möter oss vid. Oftast är det inget fel på produkterna vi har utan felet är i skärningspunkten mellan bolaget och kunden.

– Ledningen är längst bort från kunderna och ändå är det de som ska ta besluten. De vet inte var det gör ont i kundernas vardag, sa Cecilia Hjertzell.

Man kan konstatera att det som mediebranschen går igenom är ett av de tydligaste exemplen på digialiserings-”kaos” men att många branscher har samma utmaningar.

Enligt rapporten ”ten hot consumer trends” som Ericsson consumer labs har tagit fram tittar 80 procent av svenskarna i åldern 16-45 i dag på streamad TV medan 77 procent tittar på tablå-tv. En siffra som vi hade skrattat åt för något år sedan. I samma rapport säger 80 procent att mobilen helt har ersatt plånboken 2020. Helt ersatt. Det låter utopiskt nu men faktum är att det tar bara fyra år för ett nytt tekniskt beteende att få fäste i huvuddelen av marknaden. Teknik som vi i dag bara pratar om på tech-seminarier kan mycket väl vara mainstream om bara fyra år.

– Många företag pratar fortfarande om att de ska utbilda sina kunder i att ta till sig ny teknik, det ska de inte alls. Kunderna är redan där, det är kunderna som behöver utbilda företagen, konstaterar Cecilia Hjertzell.

– Tekniken och kundernas omfamning av tekniken är möjligheternas spelplan.

På denna möjligheternas spelplan tror jag att Kit är något på spåren. Visserligen återstår det att se om denna typ av kvalitativ journalistik kommer att nå de klick-framgångar som grundarna hoppas på. Jag vill gärna tro att publiken uppskattar en god blandning av relevanta ämnen levererat med journalistiskt hantverkskunnande. Jag kommer att följa Kit i de kanaler de finns och hoppas att målgruppen blir tillräckligt stor för att locka annonsörer framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s