Kan Ocast hota Kia?

Som ett led i Sveriges Tidskrifters digitala satsning har jag kallat samman ett digitalråd med de digitalt afförsutvecklingsansvariga för de stora förlagen. Tanken är att vi ska utbyta erfarenheter och se vad Sveriges tidskrifter kan göra för att hjälpa branschen i frågor som gäller digitalisering,
På senaste mötet hade vi bjudit in Eric Gisaeus från Ocast.
Ocast är en relativt ny tjänst. Sajten drog igång efter sommaren med sina första kunder. Syftet är att samla fakta om annonsering hos ”seriösa publicister” på nätet så att annonsköpare lättare kan skilja dem från ”de andra” med Eric Gisaeus ord. Med seriösa publicister menar han inte bara sådana som oss som har sajter kopplade till traditionella medier utan även exempelvis Hemnet och Familjeliv, som är några av Ocasts kunder. I dag har Ocast 150 sajter registrerade.
Trafikadatan i tjänsten hämtas direkt från Google Analytics, men inom en snar framtid kommer även andra källor att kunna användas. All annan data laddar publicisterna in själva; som målgrupp, annonspriser och format. Ocast granskar inga data, vilket kan ställa till problem med trovärdigheten om en annonsköpare använder sajten för planering av kampanjer.
Under den korta tid som tjänsten har funnits har man lyckats teckna avtal med ett antal tunga aktörer: Aller media, Egmont, Schibsted, LRF Media är några.
Många använder möjligheten att bädda in sin Ocast-sida på sin egen sajt för att få en snygg och uppdaterad sida med fakta för annonsörer.
Just det ser jag också som största möjligheten för mindre tidskrifter som har en sajt som kanske marknadsförs lite för dåligt mot annonsörer.
Om Ocast på sikt kan bli en konkurrent till Kia-index, som i dag är den etablerade sajten för trafikinformation återstår att se. Men det är ett intressant initiativ värt att följa. En ny version av sajten med ny funktionalitet kommer att lanseras i höst.

2015/01/img_0323.png

2015/01/img_0324.png

Ps. Nästa vecka är spännande. Då leder jag ett fullbokat Trendseminarium i Sveriges Tidskrifters regi och så har vi årets första styrelsemöte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s